Sider

fredag 16. desember 2011

Liker du Gomme??


 Litt puslerier på kjøkken.
Her på Vestlandet har vi en tradisjon,å lage gomme.
Blir gjerne brukt inntil lefse.


 Oppskriften er som følger:
3 liter helmelk
500 gr sukker
125 gr kandissukker
2 kanel stenger
7 1/2 dl kulturmelk
6 egg
Fremgangsmåte:
Brun sukkeret gyllent i en stor gryte,men hold av en 1/2 kopp
sukker til "sprengningen"
Ha i melken og kanelstengene,og kok i 1 1/2 time
"sprenges"med sammenpiskede egg,kulturmelk og sukkeret som var tatt av.

Da dannes myse,og du øser av 5 dl av den og avkjøles
La resten koke i 2-3 timer,gjerne lenger.
Ha så på jevning som er 5dl  myse i rørt 8ss hv.mel
Kokes opp,og avkjøles.
Oppbevares kaldt .




Gomme minner litt om smaken
på Prim,eller brunost.Ser ikke sååå godt ut,men smaker
himmelsk!

Nå må jeg samle meg sammen
og komme meg på jobb.
Lykke til med
juleforberedelsene!
Klem
fra 
Sol


6 kommentarer:

  1. Ja gomme er nydelig!
    Men det har eg aldri forsøkt å lage sjølv. Takker for oppskrift, den skal noteres! ;)
    Kanskje blir det gomme her også til jul... :)

    Ha ei flott adventshelg!
    Klem fra Catharina

    SvarSlett
  2. Ja gomme er nydelig godt, ingen jul uten, min svigermor er en raser på å lage gomme, så jeg har fått et glass:))
    Ønsker deg en nydelig helg, klem Hanne

    SvarSlett
  3. >Gomme er bare så godt. >JEg er nædt til å prøve å lage det. Ingen her som kan lage det til meg slik det var hjemme.
    Håper du hadde en flott dag på jobb :)

    SvarSlett
  4. Gomme e så godt.
    Ikke bare Vestlandet som bruker det.
    Også Nordpå bruker de gomme og lefse.
    Det MÅ jeg ha ikke JUL uten GOMMEN ;)
    God førjulshelg.

    SvarSlett
  5. Nam,nam,gomme er knallgodt!
    Jeg er vandt med gomme til hver jul,men har ikke prøvd å lage det selv enda,takk for oppskrift:)
    Ha en videre fin helg1
    Klem Caroline

    SvarSlett